9 Nisan 2013 Salı

Uyurken beynimizde neler olur


sleeping snoopy 300x225 uyurken beynimizde neler oluyor uyurken beynimizde neler oluyor ile ilgili yazı uyurken beynimizde neler oluyor hakkında bilgi uyurken beynimiz ne yapar
Uyurken beynimizde neler oluyor?                
Uyku, gelişkin yapılı hayvanlar ve insanlarda, sinirsel ve psikolojik et­kinliklerin oldukça azalmasıyla orta­ya çıkan, geçici, periyodik, psikofızyolojik durum. Kimi kemirgenler, böcekçiler, yarasa ve etçillerde kış uy­kusu biçiminde görülür. Bitkilerde yaprak ve yaprakçıkların geceleyin toplanması ya da sarkıtılması gibi olaylar da bitki uykusu olarak adlan­dırılmaktadır.
Genel olarak uyku, belli devrelerle gelen ve uyanıklığın anında terbine çevrilebilen bir askıya alınması durumudur. Başlıca özelliği, psikolojik uyanıklığın, yani bulunu­lan ortamla ilişki kurma yeteneğinin ortadan kalkmasıdır. Uyku sırasında göz kapakları dışında kaslar gevşer; refleks etkinlikleri değişikliğe uğrar; tansiyon düşer; kalbin atışı yavaşlar; enerji metabolizması azalır; solunum ritmi yavaşlar; terleme artar; vücut sı­caklığı 0.5 derece düşer; böbrekler dı­şında tüm bezlerde salgı azalır. Uyu­yan kişinin duyarlılığı, tat ve koku al­ma alanlarında azalır; ses, dokunma, acı alanlarındaki azalma ise, daha az­dır.
Uyku aynı zamanda önemli bir bilinçaltı etkinliğine, rüyaya yol açar. Günümüzde rüyalarını anımsayamayanlar da içinde, herkesin uykuda rü­ya gördüğü kabul edilir. Nitekim, rü­ya anında göz kapaklan belli bir tit­reme gösterir, bu anda uyanıklığında rüya hatırlanır. Beynin elektriksel et­kinliği, uyku sırasında değişikliğe uğ­rar. Elektro ansefalograflyle elde edi­len uyku çizgileri, uyku fizyolojisi üs­tüne bilgileri oldukça zenginleştirdi. Çizgideki başlıca değişiklik uyanıklık çizgisinde görülen alfa ritminin seyrekleşmesidir.
Uyanıldık çizgilerinde­ki tek düzelik, uyku çizgilerindeki de­ğişkenlikle aykırılık gösterdiğinden uykunun derinlik derecesi ile elektrik çizgisindeki değişiklikler arasında bir ilişki olduğu varsayıldı. Buna göre iki normal uyku durumu tanımlanabilir: Ağır uyku kıpırdamaksızın sakin uyu­yan insanın durumudur. Elektrik çiz­gisindeki değişikliklerle beliren ve ard arda gelen uyuma, hafif uyku, derin uyku evreleri bir gecede beş-altı kez görülür. Ağır uyku devreleri yaşın­da aykırı evreler ortaya çıkar; aykırı uyku evresi, on dakika kadar sürer ve bir gecede dört âltı kez oluşur. Bu ha­fif uyku devrelerinin başlıca özelliği, vücudun toptan hareket etmesi ve göz hareketleridir. Rüyalar bu devreler sı­rasında görülür. Uyku merkezi ve uy­kunun düzenlenmesi teorileri son yıl­larda büyük bir ilerleme gösterdi.
kaynak:Genel Kültür Ansiklopedisi -Milliyet Yayınları 1991


EmojilerEmojiler

Sayfalarımızda bulunan bir içeriğin, yanlış veya kanunlara aykırı olduğu fikrindeyseniz lütfen bize bildirin