9 Nisan 2013 Salı

hastalık yapan mikroskobik canlılar var mıdır vücudumuza hangi yollarla girerler


Hastalık yapan mikroskobik canlılar var mıdır? Vücudumuza hangi yollarla girerler?

Hastalık yapan mikroskobik canlılar vardır.örneğin; Zararlı bakteriler ise hastalıklara yol açar. İnsanlarda üst solunum yolu enfeksiyonları, verem, kolera, zatürree, tifüs, tifo, ülser, veba, idrar yolu iltihabı, tetanos, difteri, cüzam, tüberküloz, şarbon, bel soğukluğu, frengi dizanteri gibi hastalıklara neden olur. Ayrıca bakteriler besinlerin küflenip çürümesine de sebep olurlar.
(Açıkta bırakılan sebze ve meyveler çürür, et kokar, yoğurt ve süt ekşir, ekmek küflenir).
İçtiğimiz suda, yediğimiz yiyeceklerde, soluduğumuz havada gözümüzle göremeyeceğimiz kadar küçük mikroskobik canlılar bulunabilir. Çıplak gözle görülemeyen, tek hücreli mikroskobik canlılara mikroorganizma adı verilir. Yoğurt, peynir, sirke yapımında; bağırsaklarımızdaki B ve K vitamininin oluşmasında rol oynayan yararlı mikroorganizmaların yanında hastalık etkeni olan zararlı mikroorganizmalar, yani mikroplar vardır.
Kızamık, çocuk felci, kolera, grip, uçuk, Hepatit B, AİDS, verem gibi birçok hastalığın sebebi mikroplardır. Hastalığa yol açan zararlı mikroorganizmalar, virüs ve bazı bakterilerdir. Aşağıda bazı hastalıklara yol açan mikroorganizmaların elektron mikroskobu ile çekilmiş fotoğrafları yer almaktadır.
Yararlı bakteriler sütten yoğurt, peynir veya yağ yapılmasını, hamurun mayalanmasını, üzümden sirke yapılmasını, turşunun mayalanmasını sağlarlar. Ayrıca toprakta yaşayan bazı bakteriler hayvan ve bitki artıklarının çürümesini sağlar.
Bakteriler vücudumuza hangi yollarla girerler
  • su,
  • (burundan) hava,
  • kan ve kirli ortamlar sayesinde (deri yaralanması ve göz ile kulak yoluyla) taşınabilir veya anne kanından bebeğe geçebilir.
  • mikrop taşıyıcılar (böcekler, pire, veba, sivrisinek, sıtma, karasinek, fare ,tüberküloz),
  • (ağızdan) yiyecekler,


EmojilerEmojiler

Sayfalarımızda bulunan bir içeriğin, yanlış veya kanunlara aykırı olduğu fikrindeyseniz lütfen bize bildirin