16 Nisan 2013 Salı

güneş sistemi hakkında bilgi


gunes sistemi yili 20111 güneş sistemi hakkında bilgi güneş sistemi nedir güneş sistemi ile ilgili yazı güneş sistemi
GÜNEŞ SİSTEMİ,
Merkezinde Gü­neş’in bulunduğu, çekim alanında ha­reket eden gezegenler ve gezegenler arası maddelerden oluşan sistem. Gü­neş sistemi, odaklarından birinde Gü­neş’in bulunduğu eliptik yörüngelerde dönmekte olan dokuz gezegenden olu­şur. Bu gezegenler arasında ayrıca asteroit kuşağı, meteroidler gaz ve toz­lar bulunur. Gezegenler dokuz tanedir ve başlıca iki gruba ayrılırlar:
  • Yer’e benzeyen gezegenler, Jüpiter’e benze­yen gezegenler. Birinci grupta sırasıy­la içten dışa doğru Merkür, Venüs, Yer ve Mars yer alır.
  • İkinci grubu dev gezegenler Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün oluşturur. Plüton en uzak olduğu halde birinci gruptakilerin boyutundadır.
İki grubun sınırı olan Mars ile Jüpiter arasında geniş bir boşluk var­dır. Bu boşlukta küçük gezegenler ya da asteroitler olarak adlandırılan bin­lerce taş ve demir blokları, belli bir yörüngede dönerler. Yer’e benzeyen gezegenler Güneş etrafındaki dönüşle­rini 100 ile 350 gün arasında tamam­larlar. Buna karşılık Jüpiter benzeri gezegenlerin bir turu yıllarca sürer. Yer benzeri gezegenler küçük ve katı halde bulunmalarına karşın ötekiler çok büyük ve gaz halindeki maddeler­den oluşur.
Tüm gezegenler eliptik yö­rüngelerde döndüklerinden, Güneş’e olan uzaklıkları sürekli değişir. Mars ile Jüpiter arasındaki uzayda çok geniş bir boşluk vardır. Bu boşlukta “Asteroit Kuşağı” denilen yörüngede dönerler. Cisimlerden en büyüğü 1801′de keşfedilen 770 km’lik çapıyla “Ceres”dir. Daha sonra Pallas, Juna ve Vesta keşfedildi. Günümüzde binlerce asteroidin, bu kuşakta yer aldığı bilin­mektedir. Bu asteroidlerin gezegenler oluşurken bir çarpışma sonucu parça­lanarak oluştuğu sanılır. Gezegenlere, uydulara ve asteroitlere ek olarak Güneş Sistemi kuyrukluyıl­dızlar, meteroidler, toz ve gazlar içerir. Kuyrukluyıldızlar Güneş’ten birkaç ışık yılı uzakta oluşmuşlardır.Kuyrukluyıldızlar gezegenler arası ortamdan geçerken mil­yonlarca parçacık bırakır. Bu parçacık­lar da gezegenler arası ortamda bulunur.
kaynak:Alfabetik Okul Ansiklopedisi -GÖRSEL YAYINLAR 1998


EmojilerEmojiler

Sayfalarımızda bulunan bir içeriğin, yanlış veya kanunlara aykırı olduğu fikrindeyseniz lütfen bize bildirin