9 Nisan 2013 Salı

Benzin ve mazotun çevreye verdiği zararlar


Benzin ve mazotun çevreye verdiği zararlar
Kentlere, sa­nayi bölgelerinin ve yoğun tra­fiğin bulunduğu yollardaki hava­da, konutların ve fabrikaların bacalarından,  taşıtların egzozlarından çıkan dumanların yol açtığı yüksek oranda toz ve çeşitli gazlar vardır. Bu gazlar havada karışır, kimileri birbi­riyle tepkimeye girer ve çoğu kez ilk oluştukları andaki ko­numlarından çok daha tehlikeli ve kimi kez bilinmeyen bile­şikler oluştururlar. Bu tür kirlenme atmosferde yayılır ve rüzgârlarla uzaklara, üstelik yalnızca yeryüzüne değil atmosferin yüksek tabakalarına taşınır.
Çevre kirlenmesinin atmosferde­ki yaygınlığının yol açtığı birçok olay arasında birinden söz etmek sorunun önemini vur­gulamaya yetecektir: Asit yağmuru.. Yağmur, atmosferden geçerken karşılaştığı gazlarla H tepkimeye girerek yaşayan canlılar ve mineraller için zararlı asitlerin oluşmasına yol açar (örneğin anhidrit sülfürik ile asit sülfürik meydana getirir). Bu asitler kayaların bile yavaş yavaş kimyasal bir etki ile eri­melerine yol açabilirler. Atmos­ferdeki kirlenmenin ne düzeyde olduğu, yağmurdaki asit mik­tarının artışıyla belirlenir. Kutuplarda bile yağmur suyunda­ki asit oranının yükseldiği görülmektedir. Aynı durum deniz suyu kirlenmesinde de geçerlidir. Kirlenme deniz suyunda akıntılar ya da başka kirlenme biçimleriyle uzaklara taşınır. Bütün bu söylenenler, artık yeryüzünde hiç “temiz” bölge olmadığını, temiz havanın solunup rahatça denize girilebilen bir yer bulunmadığını göster­mez.
Çevre kirlenmesini doğu­ran maddeler çeşitli yollarla dört bir tarafa dağılırlarsa da, sa­nayi ve yerleşim merkezlerinden uzakta bulunan bölgeler, büyük yerleşim merkezlerine oranla daha sağlıklı ve temizdirler. Ancak çevre kirlenmesini gizlene­mez nitelikte’ tehlike işaretleri olarak görmek gerekir. Çünkü çok yüksek orandaki zararlı artıkların yalnızca üretildikleri dar alanları kirletmekle kal­mayıp, çeşitli yollarla önceden kestirilemeyen sonuçlar doğurarak, tüm dünyayı etkileyebilmesi söz konusudur
Kaynak:Büyük Ansiklopedi-MİLLİYET YAYINLARI 1991


EmojilerEmojiler

Sayfalarımızda bulunan bir içeriğin, yanlış veya kanunlara aykırı olduğu fikrindeyseniz lütfen bize bildirin