18 Mart 2013 Pazartesi

Yusuf Has Hâcib hayatı


kasgarli mahmut yusuf has hacipin hayatı hakkında bilgi yusuf has hacipin hayatı ile ilgili yazı yusuf has hacipin hayatı yusuf has hacip kimdir yusuf has hacip kutadgu bilig nedir kutadgu bilig ile ilgili yazı kutadgu bilig hakkında bilgi
Yusuf Has Hâcib hayatı
Yusuf has hacib, divan şairi (11. yüzyıl). İslâm uygarlığı etkisinde­ki Türk edebiyatının en eski ilk eseri­nin yaratıcısı üzerinde çok şey bilinmi­yor (Kutadgu Bilig). Balasagun Kenti’nde doğup orada çalıştığı, şiirinin bazı yerlerinden sezilmektedir. Karahanlılar döneminde eserini o zamanın ve yerin hükümdarına sunduğu kesin­dir: Tabgaç Uluğ Buğra Kara Han (1069). Has Hâcib diye alınması, hü­kümdarın bağışladığı mabeyncilik (sa­ray iç hizmeti) görevindeki özel yerin­den ötürüdür.
KUTADGU BİLİG,
İslâm uygarlığı etki­sindeki Türkçenin en eski (Ümmet Çağı edebiyatının bilinen ilk) eseri; Yusuf Has Hâcib’in yazdığı ilk Türk mesnevisi (1069-1070). Aruz ölçüsüy­le, mesnevi biçiminde didaktik (öğretici, eğitici) özellikle, ahlak, politika, felsefe düşüncelerini işleyen nazımla bir ‘siyasetname’ “Güç ve kutsallık, mutluluk veren bilgi” anlamına gelen adıyla siyasetname türünün en eski ürünlerinden biri olan eser, devlet yön­temlerini, yurt ve halk için yararlı bilgi ilkelerini, devlet örgütü içindeki çeşitli görev ve işlerin haklar-ödevler karşılıklığını, toplum yaşayısındaki temel öğeleri, toplum katları arasındaki ilişki biçimlerini, insan bilgisinin özünü ve değerini, erdemli bir yaşamın yolları­nı, hükümdarlık yetisinin yetki ve hak­larını, en iyi yönetim ve egemenlik için bunların kullanım koşullarını açıklayan bir öğüt-hikmet (bilgelik) manzumesidir.
kaynak:Alfabetik Okul Ansiklopedisi -GÖRSEL YAYINLAR 1998


EmojilerEmojiler

Sayfalarımızda bulunan bir içeriğin, yanlış veya kanunlara aykırı olduğu fikrindeyseniz lütfen bize bildirin