18 Mart 2013 Pazartesi

Hazreti Yusuf Peygamber Aleyhisselam Hayatı Hakkında Bilgi


Hazreti Yusuf Peygamber Aleyhisselam Hayatı Hakkında Bilgi

Mısır ahâlisine gönderilen peygamber. Yâkûb aleyhisselâmın oğludur. Yâkûb aley hisselâmın neslinden gelen ilk peygamber­dir. Allahü teâlâ ona rüyâ tâbiri ilmini öğretti.
Yüzünün ve ahlâkının güzelliği ile meşhûr olan Yûsuf aleyhisselâmı, babası Yâkûb aleyhisselâm diğer kardeşlerinden çok severdi. Babasının sevmesi, kardeşlerinin onu kıskanmalarına sebeb oldu. Onu gö­türüp kuyuya attılar. Babalarına dönüp kardeşimiz Yûsuf’u kurt yedi dediler. Allahü teâlâ Yûsuf aleyhisselâmı korudu. Kuyu­nun yanından geçen bir kervanda bulunan kimseler onu kuyudan çıkarıp Mısır’a götür­düler ve köle diye sattılar. Mısır azîzi (mâliye nazırı, bakanı) onu satın aldı. Azîzin hanımı Züleyhâ (Zelîha)nın iftirası neticesin­de zindana atıldı. Uzun zaman zindan­da kaldıktan sonra, suçsuzluğu anla­şılıp zindandan çıktı, ölen Mısır mâli­ye nâzırının yerine mâliye nâzın oldu. Azîzin hanımı Züleyhâ ile evlendi. Babasını ve kardeşlerini Mısır’a getirdi. Orada yıl­larca berâber yaşadılar. Babası Mısır’da vefât etti. Kardeşleri de orada yerleştiler.
Kur”ân-ı kerîmde kıssası ve başına gelen hâdiseler geniş olarak bildirilmiş olan Yûsuf aleyhisselâm, Mısır ahâlisine pey­gamber gönderildi. İnsanları Allahü teâiânın dînine uymaya dâvet etti. Yûkub aleyhisselâmın vefâtından bir müddet sonra Yûsuf aleyhisselâm da vefât etti. Mısır’da herkes Yûsuf aleyhisselâmı kendi mahallesine defnetmek istiyordu. İş kav­gaya kadar yaklaştı. Sonunda mermer bir sandukaya koyup Nil nehri kıyısına (veya Nil nehrinin ortasına) defn ettiler. Bir rivâyete göre ondan dört yüz sene sonra gelen Mûsâ aleyhisselâm kabrini bulup, müba­rek cesedini oradan alarak, Yâkub aleyhis­selâmın da medfûn bulunduğu Halîl-ur- rahmân’daki yere defnetti. (Kurtubî, Ahmed Nişâbûri, Nişancızâde).
kaynak:Dini Terimler Sözlüğü-Türkiye Gazetesi Yayınları


EmojilerEmojiler

Sayfalarımızda bulunan bir içeriğin, yanlış veya kanunlara aykırı olduğu fikrindeyseniz lütfen bize bildirin