11 Mart 2013 Pazartesi

atatürkün hayatı hakkında bilgi ve ödev için gerekli tüm bilgi


ataturk 2 atatürkün hayatı hakkında bilgi mustafa kemal atatürkün hayatı özet atatürkün hayatı ile ilgili yazı atatürkün hayatı hakkında kısa bilgi atatürkün hayatı hakkında özet bilgi atatürkün hayatı özet

ATATÜRK, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk Cumhur­başkanı (1881-1938). Babası Ali Rıza Efendi, annesi; Zübeyde Hanımdır ilköğrenimine, altı yaşındayken Selanik’te yeni açılan Şemsi Efendi okulunda başlayan ‘Mustafa, küçük’ yaşta babası ölünce, annesi Ve kız kardeşiyle birlikte köydeki dayı- • sının yanına; yerleşti^/ Bir süre sonra “Zübeyde Hanım, Musta­fa’yı Selanik’teki Mülkiye idadi’sine yazdırdı: Kısa bir süre sonra biradan ayrılan Mustafa, Selanik Askeri Okulu’na yazıldı? Özellikle matematik derslerinde çok başarılı olan Mustafa’ya matematik öğretmeni Kemal adım verdi. Mustafa Kemal burudan Manastır Askeri Lisesi’ne daha sonra da Harp Okulu’na geçti, Abdülhamit devrinin- 2025 yıldır, süren zorbalık düzeninin en sert bir biçimde yürütüldüğü bu dönemde askeri okullar, çağdaş eğitini olanaklarına kavuştuğu için, en ileri eğitim kurumları olmuş, böylece, aydın geçler bi­limle, Osmanlı toplumu arasın­daki çelişkilerin somut örnekle­rini günlük olayların deneylerin­den öğrenmişlerdir. Mustafa Ke­mal’in de, Namık Kemal’in yapıtlarını tanıması, toplum sorun­ları üzerindeki inceleme yazıları­nı okuması. Harp Okulunda oku­duğu yıllara rastlar. Aynı yıllar­da yakın arkadaşlarıyla birlikte okul içinde gizli olarak el yaz­ması bir gazete de çıkarırlar. Çalışmalarını Harp Okulu’nu bitirdikten sonra da sürdüren Mustafa Kemal, bu nedenle bir süre tutuklanır. İstanbul’da kalması sakıncalı görüldüğünden kısa^bir süre sonra da Şam’da bulunan bir süvari kıtasına sürülür. Yüzbaşı Mustafa Kemal; Şam’da bulunduğu dönemde de muhalefet çalışmalarını sürdürdü. Vatan ve Hürriyet Cemiyeti’nin kurulma­sında etkin görev ‘ aldı. Daha sonra Selanik’e giderek burada da Vatanı ve! Hürriyet Cemiye­ti’nin şubesini kurdu.1911 yılında İtalyanların Trablusgarp’a saldırmaları üzerine Mısır yoluyla Bingazi’ye geçen Bin­başı Mustafa Kemal, Halepli Ethem Paşa komutasındaki Tobruk bölgesinin düşmandan arındırılması irin saldırının, gerekli ol­duğunu belirtti. 9 Ocak 1912′de yapılan savaşta, İtalyanları bozguna uğrattı.
Birinci Dünya. Savaşının başladığı sıralarda Mustafa Kemal, Bulgaristan’da, askeri ateşe ola­rak bulunuyordu. Savaş başlayınca Türkiye’ye dönerek albay rütbesiyle Çanakkale’deki kolor­dunun komutanlığına getirildi. Bu savaşlardan sonra Anafartalar Kahramanı olarak anılacak olan Mustafa Kemal’in önderliğindeki ordu, Çanakkale Savaşlarında 100.000 kişilik itilaf devletlerine (İngiltere, – Fransa, İtalya) karşı kazandığı başarılarla tarihe geçen, gerçek bir direnişin des­tanını yazdı.
Savaşın sonuna doğru, Osmanlı imparatorluğu da çöküş dönemi­nin sonuna gelmişti. Bütün bu olaylar yatanın kurtarılabilmesi için tek bir yol kaldığım göste­riyordu: Anadolu’ya geçerek Ulu­sal Kurtuluş Savaşı’nı başlat­mak. Mustafa Kemal düşünceleri­ni yakın arkadaşları ismet İnönü ve Kâzım Karabekir’e anlattı. Hazırlıklarına bu inanç ve ka­rarlılıkla başladı. Erzurum’da bir ‘göreve atanmasını, sağlayarak
18 arkadaşıyla birlikte 19 Ma­yıs’ 1910′da Samsun’a gitti. Bu­radan Havza ye Amasya’ya geçti. Gördüğü’ coşku ve birlik; onu daha da yüreklendirdi. Amasya’da Ali Fuat Cebe soy ve Refet Beye paşalarla yaptığı toplantıda Ulu­sal Mücadeleyi başlatmaya karar verdi. Daha sonra Erzurum’a, oradan da Sivas’a geçerek Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin dönüm noktaları sayılan Erzurum (23 Temmuz 1919) ve Sivas (4 Eylül 1919) kongrelerini topladı. Yo­ğun bir biçimde durmadan, dinlenmeden çalışıyor, vatanı talan etmeye uğraşan emperyalist güçlere gerekli yanıtı vermek için hazırlanıyordu. B sırada düşman güçleri, “gerekli” gördükleri yerleri işgal etmeye başlamış ça­resiz durumdaki Osmanlı hane­danı da geleceğini düşmanın “iyi niyetine” bırakmıştı. 23 Nisan 1920′de Ankara’da Tür­kiye Büyük Millet Meclisi top­landı. 1921 yılında olağanüstü yetkilerle başkomutanlık göre­vini de üstlenen Mustafa Kemal, Ulusal Kurtuluş Mücadelesini bizzat yönetmeye başladı. Birinci ve İkinci İnönü Savaşlarından sonra T.B.M.M. tarafından Türk orduları” başkomutanlığına ata­nan Mustafa Kemal, 23 Ağustos 1921′de başlayan ve 22 gün 22 gece aralıksız süren Sakarya Savaşı’nda büyük: bir zafer ka­zandı. 19 Eylül 1921de topla­nan T.B. M.M. tam çoğunlukla aldığı bir kararla Mustafa Kemal Paşa’ya “Gafçı” tavanını vererek ‘ Mareşal rütbesine yükseltti. Büyük Saldırı 26 Ağustos 1922 sabahı” gün doğumuyla başladı. Yunanlıların bir ‘yıldan’ bu yana güçlendirdikleri mevziler 24 saat gibi bir sürede ele geçirildi. Ga­zi Mustafa Kemal burada “Ordular ilk ‘hedefiniz Akdeniz’dir. ile­ri” komutunu verdik Uşak ilimiz­den batıya doğru, İzmir yöresine ilemeyen Türk ordusu Önünden kaçan ‘düşmanı her yerde sararak yok diyordu: 2 Eylül 1922 günü ordusu bütünüyle dağılan. Yunan Başkomutanı General Triko- pis’ ve öbür komutanlar tutsak edildiler.
9 Eylül günü Türk orduları İzmir’e girdiler. Böylece 19 Mayıs 1919 günü başlayan Büyük Kurtuluş S av aşımız 10 Eylül 1922 günü üç yıl dört ay sürdük­ten sonra’ İzmir’in almışıyla so­na erdi.
1 Kasım 1922′de Gazi Mustafa Kemal’in önerisiyle T.B.M.M. saltanatın kaldırılmasına karar verdi. Bunu 29 Ekim 1923′te Cumhuriyetin ilanı izledi. Gazi Mustafa Kemal Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk’ Cumhurbaşkanı seçildi.
Türk ulusunun ilerleyebilmesi; için yalnız savaş- alanlarında ka­zandığı başarılarla yetinilmemesi gerektiğini bileri Gazi Musta­fa Kemal öbür alanlarda da çağ­daş ülkelerin düzeyine çıkmanın zorunluluğunu vurgulamıştır. Bu amaçla bir dizi devrim ger­çekleştirmiştir. Buna göre: Din ve devlet işleri birbirinden, ayrıldı; medreseler, tekkeler, za­viyeler ve şeriat mahkemeleri kapatıldı; din hukuku kaldırıldı, yerine Medeni Hukuk getirildi ve uygulandı; şapka başlık olarak kabul edildi; Latin harfleri Arap harflerinin yerini aldı; eski tak­vim değiştirildi; kıyafette deği­şiklikler yapıldı. 24 Kasım 1934′de T.B.MİM. ta­rafından kendisine Atatürk soyadı verilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni, çok güvendiği. Türk Gençliğine bırakarak 10 Kasım ” 1938 günü saat 9.05.’te yaşama gözlerini kapadı.

Kaynak:Büyük Ansiklopedi-MİLLİYET YAYINLARI 1991


EmojilerEmojiler

Sayfalarımızda bulunan bir içeriğin, yanlış veya kanunlara aykırı olduğu fikrindeyseniz lütfen bize bildirin