16 Nisan 2013 Salı

dünyanın katmanları nelerdir


dünyanın katmanları nelerdir
Dünya’da başlıca üç bölge bulunur:
  • At­mosfer.
  • Hidrosfer
  • ve Litosfer
Atmosfer bizleri Güneş’in zararlı rad­yasyonlarından, aşırı sıcaktan ve soğuktan korur, Yeryüzünün büyük bölümü (%70) suyla örtülüdür. Bu su hem sıvı, hem katı
Yerkürenin yapısı.
(A) Yerkürenin merkezden yüzeye doğru bir kesmesi (dilim).
(B) Yerkabuğundan ve üst mantodan geçen 200 km. derinliğindeki kesit. Kabuğun “anakara” bölümünün bir okyanus tabanına doğru kıta sahanlığı biçiminde ilerlemesini göstermektedir. Okyanus altı kabuğun ve litosferin meydana getirdiği bir dil, astenosfere doğru sokulmuştur. Bu dili yaklaşık 200 km’ye kadar izlemek mümkündür.
Kutuplarda hiç ergimeyen buz ‘kütleleri var­dır. Dünya’nın katı gövdesini üçe ayırabili­riz:
En içte sıcaklığın yaklaşık 3000°C ka­dar bulduğu çekirdek (çapı 7000 km. kadar­dır) yardır. Bunun merkezinde katı İç çe­kirdek bölümünün bulunduğu düşünülmek­tedir.
Bunu saran bölüm (dış çekirdek) ise sıvıdır; çekirdeğin başlıca demir ve nikelden oluştuğu düşünülmekte, yoğunluğunun metreküp başına 9,5-15 ton arasında de­ğiştiği hesaplanmaktadır.
Çekirdeğin dışın­daki Manto bölümünün (dış çapı 12.686 km.), merkeze doğru 5,7 ton/ma, kabuk kısmına doğruysa 3,3 ton/ms’lük yoğunlu­ğu vardır.
Dünyanın en dıştaki katmanı ise Yerkabuğudur ve insanlar bunun üzerinde yaşamlarını sürdürürler. Yer kabuğunun kalınlığı 35 km. kadardır (Okyanus diple­rinde daha İncedir).1 Yerkabuğu üç çeşit kayadan (külteden) yapılmıştır: Püskürük Kayalar, Tortul Kayalar ve Başkalaşım Kayaları. Tortul kaya katmanlarındaki fosiller bize Jeolojik za­man konusunda bilgi verir. Dünya yaklaşık 4550 milyon yıl önce mey­dana gelmiştir. Hayatın İse 570 milyon yıl­dan beri var olduğu sanılmaktadır/ İnsan ise 4 milyon yıldan beri yeryüzünde do­laşmaktadır. Böylece Dünya’nın yaşı göz önüne alınırsa, bu zamanın %12,5′unda canlılar vardır. İnsanların varlığı % 0,09; uygarlıkların: varlığıysa % 0,001′den daha küçük bir oranla belirtilebilir.
kaynak:Phaidon Bilim ve Teknoloji Ansiklopedisi-REMZİ KİTAPEVİ


EmojilerEmojiler

Sayfalarımızda bulunan bir içeriğin, yanlış veya kanunlara aykırı olduğu fikrindeyseniz lütfen bize bildirin