18 Mart 2013 Pazartesi

ŞEYHİ’NİN HAYATI


şeyhinin hayatı Şeyhi ve Harname Hakkında Bilgi şeyhinin hayatı hakkında kısa bilgi şeyhinin harnamesi şeyhi kimdir şeyhi hayatı hakkında bilgi harnamenin özeti harname kitabı hakkında özet bilgi harname ile ilgili yazı

ŞEYHİ’NİN HAYATI
Divan şairi (Kütahya 1371 ?- ay.y. 1431).
Asıl adı: Yusuf Sinanettitı. Öğrenimine Kütahya’da başladı, ünlü şair Ammedi’den (1334-1413) ve döneminin bilginlerinden dersler aldı, İran’da tasavvuf, hikmet (felsefe) ve zamanın tıp öğreniminden geçti, Hacı Bayram Veli’ye (1352-1429) bağlandı­ğı için Şeyhî mahlasını seçti. Germiyan Beyi II. Yakup’un özel hekimi ol­du, bir seferde hastalanan Çelebi Meh­met’in bakımını üstlendi (1415), eme­ğine karşılık olarak verilen tımar yü­zünden başı derde girince durumunu padişaha iletebilmek için ünlü Harnâme mesnevisini yazdı. Yeni padişah II. Murat’ın Edirne’deki sarayında da görev aldı, hükümdarın isteğiyle başla­dığıHüsrev ü Şirin mesnevisinin yal­nızca 6.400 beyitini yazabildi. Divanı divan edebiyatının ilk ve en kurallı örneği; kendisi de ilk büyük divan şairi sayılır.

HARNAME HAKKINDA BİLGİ
Harname, Şeyhi’nin, toplumsal eşitlik düşüncesini işleyen, yergi yollu 126 beyitlik mesnevisidir (1415).
Çelebi Sultan Meh­met’e sunuldu. Bir söylentiye göre Şeyhi, padişahın Karaman seferi sırasında has­talığını tedavi etmiş, ödül olarak Tokuzlar köyü kendisine tımar olarak verilmişti. Kö­ye giderken yolda tımarın eski sahipleri ta­rafından dövüldü vş Harname’yi bu ne­denle yazdı.
“Dirlik umdukça zahmet gör­düğünü,düzen istedikçe mihnet bulduğu­nu” söyleyen şairin, kendi durumuna benzeterek anlattığı hikâyeye göre, yük çekmekten şikâyetçi, sırtına bir sinek kon­sa yorulan, zayıf ve hasta bir eşeği sahibi otlağa salar. Eşek orada semiz öküzler gö­rür. Ağzında yular, sırtında palan taşıma­yan öküzlerin boynuzlarına hayran olur. Kendi durumunu düşünür, niçin bu du­rumda kaldığını kendinden daha akıllı ve yaşlı bir eşeğe sorar. O da öküzün rızk ne­deni ile yaratıldığını, gece gündüz arpa, buğday işlediğini, tahılın oluşmasına yar­dımcı olduğunu, bundan ötürü de semirdiğini söyler. Eşeklerin işinin ancak odun taşımak olduğunu, bu yüzden zayıf kaldık­larını anlatır.
Eşek arpa, buğday işleyip ra­hata kavuşmayı düşlerken yolda yeşermiş bir tarla görür. Tarlaya girip ekini yer biti­rir ve anırmaya başlar. Sonunda tarla sa­hibi eşeği döver, kuyruk ve kulaklarını ke­ser. Harname’nin konusunun arapça bir atasözü ile Heratlı Emir Hüseyin’in Zad ül -müsafirin adlı yapıtındaki küçük bir hikâ­yeden alınmış olduğu ileri sürülmektedir.

kaynak:Alfabetik Okul Ansiklopedisi -GÖRSEL YAYINLAR 1998,Büyük Larousse Ansiklopedisi-Milliyet Yayınları


EmojilerEmojiler

Sayfalarımızda bulunan bir içeriğin, yanlış veya kanunlara aykırı olduğu fikrindeyseniz lütfen bize bildirin